تاثیرات نوآوران مسلمان بر جهان:
در وبسایت نشریه بریتانیایی ایندیپندنت independent،و در بخش اخبار-علم می خوانیم:
How Islamic inventors changed the world
نوآوران جهان اسلام چه تأثیری بر جهان گذاشته اند؟
From coffee to cheques and the three-course meal, the Muslim world has given us many innovations that we take for granted in daily life. As a new exhibition opens, Paul Vallely nominates 20 of the most influential- and identifies the men of genius behind them.
جهان اسلام از قهوه گرفته تا چک و وعدههای غذایی سه گانه، نوآوریهای بسیاری را به ما تقدیم نمودهاند که در زندگی روزمره خود از آنها بهرهمند میشویم.این مقاله از میان تأثیرگذارترین نوآوریهای مسلمانان، به ۲۰ مورد از آنها اشاره میکند و همچنین مردان سرشار از ذکاوت که در پس پرده این نو آوریها بودهاند را به ما میشناساند.
1. نقل شده است که یک عرب به اسم خالد مشغول پرورش بزهایش در منطقه «کعفا» در جنوب اتیوپی کنونی (حبشه سابق) بوده است که متوجه میشود حیواناتش بعد از خوردن نوعی از دانههای خاص، سرزنده و پر جنب و جوشتر میشوند. او آن دانهها را جوشانید و به این ترتیب، اولین قهوه ساخته شد. به یقین، اولین مورد ثبت شده از این نوشیدنی مربوط به دانههایی بود که از اتیوپی به یمن صادر شد. صوفیهای یمن بمنظور انجام مراسم خاص عبادی باید تمام شب را بیدار میماندند که به همین دلیل به نوشیدن قهوه روی آوردند. در اواخر سده پانزده میلادی، قهوه وارد مکه و ترکیه و از آنجا مسیرش به ونیز گشوده شد (سال ۱۶۴۵). در سال ۱۶۵۰، یک مرد ترک با نام پاشا روزی با باز کردن اولین قهوه خانه در خیابان لامبارد شهر لندن، قهوه را به انگلستان آورد. قهوه عربی (القهوة؛ qahwa) به کهوه ترکی (kahve) و بعد به قهوه ایتالیایی (با طرز نگارش caffé) و بعد به قهوه انگلیسی (با املای coffee) تبدیل شد.
2. یونانیان باستان چنین تصور میکردند که چشمهای انسان مانند لیزر، پرتوها را بیرون فرستاده و منتشر میکنند، و اینگونه ما قادر به دیدن اجسام میشویم. اولین شخصی که پی برد نور وارد چشم میشود نه اینکه از چشم خارج شود، یک ریاضیدان، منجم و فیزیکدان مسلمان در سده ده میلادی با نام الهیثم بود. ایشان با مشاهده و دقت در نحوه عبور نور از سوراخی در پنجره های کرکرهای، اولین دوربین جعبهای یک سوراخه را اختراع کرد. هر چه سوراخ کوچکتر باشد، تصویر بهتر خواهد بود. او به تلاش پرداخت و اولین دوربین آبسکورا یا سوراخسوزنی را ساخت. (واژه Camera از کلمه عربی «قمرة : qamara» برای اشاره به اتاقی تاریک یا خصوصی گرفته شده است). همچنین تبدیل علم فیزیک از فعالیتهای فلسفی به تمرینات آزمایشگاهی نیز به ایشان نسبت داده میشود.
3. شکل خاصی از شطرنج در هند باستان بازی میشد اما شکلی که امروزه آن را می شناسیم در ایران به وجود آمد. از ایران تا غرب زمین و به اروپا رسید -مسلمانان اعراب شمال آفریقا که در اسپانیا (اندلس) ساکن بودند، در سده دهم میلادی این بازی را برای اولین بار در اروپا رواج دادند- و همچنین تا شرق زمین و به ژاپن رسید. واژه (قلعه : rook در شطرنج) از واژه فارسی (رخ : rokh) به معنای ارابه های جنگی گرفته شده است.
4. هزار سال پیش از برادران رایت، یک شاعر، منجم، موسیقیدان و مهندس مسلمان با نام عباس بن فرناس تلاشهای متعددی برای ساخت ماشین پرنده نمود. در سال ۸۵۲ او از مناره مسجد بزرگ قرطبه (کوردوبا اسپانیا) با استفاده از ردای گشادی که با بستهایی چوبی محکم شده بودند، پرید. او امیدوار بود بتواند مانند یک پرنده به پرواز در بیاید اما نتوانست. اما این ردا افتادنش را کُند نمود که همین امر اولین تصور از چتر نجات را شکل داد و او تنها جراحاتی بسیار کوچک برداشت. در سال ۸۷۵، در سن ۷۰ سالگی، بعد از اتمام ساخت ماشین پرندهای از ابریشم و پرهای عقاب با پریدن از روی کوه دوباره تلاش نمود. او ارتفاع قابل ملاحظهای را به پرواز در آمد و به مدت ۱۰ دقیقه بر فراز آسمان ماند اما هنگام فرود آمدن، به زمین اصابت نمود و او به این نتیجه رسید که علت این سقوط، عدم تعبیه دنبالهای برای وسیله پروازش بود که باعث شد هنگام فرود آمدن افتِ سریع پیدا کند. فرودگاه بین المللی بغداد و یکی از حفرههای واقع در کره ماه به اسم او نامگذاری شده اند.
5. شست و شو و استحمام از ضروریات دینی مسلمانان است. شاید به همین خاطر است که آنها طرز تهیه صابونی را که امروزه استفاده میکنیم، تکمیل نمودهاند. مصریان باستان نوعی صابون داشتند و همچنین رومیان که بیشتر صابون را بعنوان ضماد بکار می بردند. اما این اعراب بودند که روغنهای گیاهی را با سدیم هیدروکسید و مواد خوشبو مانند روغن آویشن ترکیب کردند. یکی از خصیصههای متمایز شرکت کنندگان در جنگهای صلیبی از اعراب، این بود که آنها خود را نمیشستند. یک مسلمان که حمامهای بخار هندی محمود را در سال ۱۷۵۹ در سواحل برایتون افتتاح نمود، شامپو را به انگلیس وارد کرد و به عنوان برمان پزشک ماساژ درمانی پادشاه جورج چهارم و پادشاه ویلیام چهارم منصوب شد.
6. چکانش (تقطیر) شیوهای برای جداسازی مایعات بر اساس تفاوتهایشان در نقطه جوش است. این شیوه حدود سال ۸۰۰ میلادی توسط یکی از مشهورترین دانشمندان مسلمان، جابر بن حیان برای اولین بار به کار گرفته شد. او با ابداع بسیاری از ساز افزارها و فرایندهای بنیادی که امروزه نیز همچنان مورد استفاده قرار می گیرد؛ مانند: آبگونه سازی، بلورسازی، چکانش یا تقطیر، پالایش، اکسایش، تبخیر و تصفیه، علم کیمیاگری را به علم شیمی تغییر ساختار داد. همچنین ایشان با کشف اسید سولفوریک و اسید نیتریک پالشگر را اختراع نمود و تاکنون نیز از این سازه ایشان در تهیه گلاب و دیگر عطرها و نوشابههای الکلی (البته نوشیدن آنها طبق دین اسلام حرام است) در تمام جهان استفاده میشود. ابن حیان بر شیوههای آزمایشگاهی بسیار تأکید میورزید و بنیانگذار شیمی نوین تلقی میشود.
7. دسته-لنگ یا میل-لنگ (crank-shaft) ابزاری برای تبدیل حرکت دورانی به حرکت خطی است و نه تنها در موتور اشتعال مرکزی، بلکه در بسیاری از ماشینهای عصر نوین، ابزاری محوری به شمار میآید. یکی از مهمترین نوآوریهای تاریخ بشر در عرصه ماشین آلات، توسط مهندس نوآفرین مسلمان، به نام الجزری اختراع شد که آب را بمنظور آبیاری جمع مینمود. او در کتابش با عنوان «دانش ابزارهای ماشینی ابتکاری» (۱۲۰۶) نشان میدهد که کاربرد دریچهها و پیستونها را نیز بهبود بخشیده و یا شیوهای نو برای کاربرد آنها معرفی نموده است. همچنین چند ساعتِ اولیهی ماشینی که با آب و وزنه حرکت میکردند، اختراع کرد و پدر علم ربات شناسی جهان محسوب میشود.
8. آژیدن شیوهای از دوختن دو لایه پارچه با لایهای از ماده عایق بندی در میان آنهاست. مشخص نیست که آیا از نوآوریهای جهان اسلام است و یا از طریق هند و یا چین وارد جهان اسلام شده باشد. اما آنچه که واضح است این است که در خلال جنگهای صلیبی وارد دنیای غرب شد. سربازان جنگهای صلیبی مشاهده کردند که جنگجویان مسلمان این روش را به کار میگرفتند و به جای زره، پیراهنهایی از پارچههای زبر و درشتبافت که با لایهای از شاخههای بوریا به هم دوخته میشدند، میپوشیدند. این پوشش علاوه بر اینکه نوعی حفاظ بود، سپری مؤثر در مقابل خراشهای ناشی از زرههای فلزی سربازان صلیبی و نیز عایق مناسبی به شمار میرفت. سربازان با بازگشت به سرزمینهای خود از این شیوه در ساخت خانههای ییلاقی در مناطقی با آب و هوای سردتر مانند بریتانیا و هلند در سطح گستردهای بهره گرفتند.
9. طاقهای قوسی سرتیز که مشخصه کلیساهای جامع به سبک معماری گوتیک است، یکی از نوآوری هایی است که از معماری اسلامی به عاریت گرفته شده است. این طاق بسیار مستحکمتر از طاقهای مدور معماری نورمنها و رومیان باستان بود، در نتیجه امکان ساخت بناهایی بزرگ و پیچیده و با شکوه و ارتفاعی بیشتر فراهم آورد. تاقبندیهای راه راه، پنجرههای چرخی و فناوریهای ساخت گنبد از دیگر عاریهای جهان غرب از نبوغ سرشار جهان اسلام است. قصرهای اروپا با اقتباس از قصرهای جهان اسلام ساخته شد. شکاف پیکان، کنگره بارو (دندانه های بالای دیوار قلعه) و دروازه و پل قلعهها و خاکریز جلوی استحکامات نیز از این دستهاند. قلعهها و برجهای دفاعی مربعی شکل بیشتر از قلعههای دایرهای شکل، امکان دفاع را تسهیل میبخشیدند. معمار قصر هنری پنجم یک مسلمان بود.
10. بسیاری از ابزارهای جراحی مدرن در واقع دقیقا با همان طراحی سده ۱۰ میلادی که توسط الزهراوی پزشک جراح مسلمان ساخته شد امروزه نیز به کار میروند. چاقوهای جراحی، ارههای استخوان، انبرکهای پزشکی و قیچیهای ظریف و باریک برای جراحی چشم و بسیاری از ۲۰۰ ابزاری که الزهراوی اختراع نمود، در جراحی مدرن بهکار برده میشوند. الزهراوی پی برد که روده تابیده (روده حیوانات که در بخیهزنی مورد استفاده قرار میگیرد) در بخیههای داخلی بطور طبیعی از هم پاشیده میشود. (وقتی که میمونش، تارهای عودش را خورد، به این کشف دست یافت) و دانست که میتوان از این ماده در ساخت کپسولهای دارویی بهره گرفت. در سده سیزدهم میلادی، پزشک مسلمان دیگر به نام ابن نفیس فرایند گردش خون را توصیف نمود، ۳۰۰ سال قبل از اینکه ویلیام هاروی به وجود آن پی ببرد. همچنین پزشکان مسلمان داروهای بیهوشی افیونی و ترکیبات الکلی را کشف و نیز سوزنهای میان خالی را برای مکش آب مروارید چشم ساختند و امروزه نیز از همان شیوهها و فناوریها بهره گرفته میشود.
11. برای نخستین بار آسیاب بادی در سال ۶۳۴ برای یکی از خلفای ایرانی ساخته شد و از آن برای آسیاب کردن ذرت و بالا کشیدن آب جهت آبیاری استفاده میکردند. در بیابانهای وسیع عربستان و زمانی که رودخانههای فصلی در آنها خشک میشدند، تنها منبع انرژی، باد بود که بطور پیوسته و مستمر به مدت چند ماه از یک مسیر وزیدن میگرفت. آسیاب ها ۶ یا ۱۲ پره داشتند که با پارچه یا لیف های خرما پوشانده میشدند. این سازه ها مربوط به ۵۰۰ سال پیش از اولین آسیاب بادی مشاهده شده در اروپا بود.
12. فناوری مایه کوبی یا Inoculation
(روشی قدیمی برای واکسیناسیون و پیشگیری ابتلا به آبله) توسط جنر و پاستور ابداع نشد، بلکه در جهان اسلام ابداع گردید و از طریق ترکیه توسط همسر یکی از سفیران انگلستان در استانبول در سال ۱۷۲۴ به اروپا رسید. کودکان در ترکیه در مقابل آبلهی گاوی واکسینه شدند و بدین ترتیب به مصاف آبله کشنده رفتند و این ۵۰ سال قبل از این بود که غرب واکسیناسیون را کشف نمایند.
13. قلم خودنویس در سال ۹۵۳ میلادی پس از اینکه سلطان مصر درخواست خودکاری داد که دست ها و لباس هایش را لک نیاندازد، ساخته شد. جوهر آن در جوهردانی نگهداری میشد و مثل خودکارهای پیشرفته، در نتیجه همایی نیروی جاذبه زمین و خاصیت مویینگی، جوهر به نوک قلم میرسید.
14. نظام شماره گذاری مورد کاربرد در سراسر جهان احتمالا خاستگاهی هندی دارد، اما ساختار اعداد لاتین (...,1,2,3,4)، عربی هستند و اولین بار بصورت حکاکی در آثار ریاضیدانان مسلمان الخوارزمی و الکندی حوالی سال ۸۲۵ میلادی مشاهده گردید. الگوریتم از روی کتاب الخوارزمی، با عنوان «الجبر و المقابلة» نامگذاری شد. بسیاری از محتوای این کتاب همچنان مورد استفاده قرار میگیرد. ۳۰۰ سال بعد ریاضیدان ایتالیایی، فیبوناچی آثار دانشمندان ریاضی مسلمان را به اروپا آورد. مفهوم الگوریتم و بخش زیادی از قضیه مثلثات از جهان اسلام نشأت گرفته است. روش تحلیل بسامدی الکیندی همه مسائل و رموز ریاضیات در جهان باستان را حل کرد و مبنایی برای رمزشناسی نوین در اختیار گذاشت.
15. علی ابن نفیع که معمولاً با لقبش، زریاب (سیه پر) شناخته می شود، در سده نهم میلادی از عراق به کوردوبا آمد و با خود وعده غذایی سه بخشی را آورد: سوپ و بعد از آن ماهی یا گوشت صرف میشد و سپس میوه و آجیل در همان وعده غذایی خورده میشد. او همچنین لیوانهای کریستالی (که بعد از آزمایشات ابن فرناس بر روی سنگهای کریستالی ساخته شدند؛ به مورد ۴ مراجعه کنید) را با خود وارد اروپا نمود.
16. مسلمانان خاورمیانه، قالیچه را از مواهب بهشت میدانستند. به واسطه فناوریهای پیشرفته بافت و نساجی شان، رنگیزههای جدید محصولِ شیمی اسلامی و ادراک رشد یافتهشان از طرحواره و نقش و نگارهای هندسی پیچیده به سبک اسلامی، مبنای هنر غیرتجسمی اسلامی قرار گرفت. برعکس، تا قبل از ورود فرشهای عربی و ایرانی به اروپا، کف ساختمانهای اروپا بطور مشخص خاکی بود، اگر نگوییم بیآلایش بود. آنچنان که اراموس ثبت نموده است: در انگلستان کف ساختمان با «حصیر پوشانده میشدند و هر از گاهی با حصیر نو تعویض میشدند. اما گاهی به مدت ۲۰ سال، بطور ناتمام لایه پایینی دست نخورده باقی میماند و این در حالی بود که آب دهان، استفراغ و ترشحات دهان و بدن سگها و انسانها، قطرات آبجو، تکههای ماهی و دیگر مواد مشمئز کننده که ذکر آنها مناسب نیست، همانگونه بر روی حصیرها میماند.» پس جای شگفت نخواهد بود که فرشها به سرعت جذب بازارهای اروپا شدند.
17. چکهای جدید (check یا cheque)
خاستگاهی عربی دارند و از کلمه «ثق» به معنای پیمان کتبی جهت پرداخت بهای اجناس هنگام تحویل آنها گرفته شده است و به این ترتیب از حمل و نقل پول در سفرهای خطرناک زمینی خودداری میشد. در سده نهم میلادی تاجری مسلمان در چین میتوانست چکی را که از بانکش در بغداد کشیده است، نقد کند.
18. در سده نهم میلادی، بسیاری از دانشمندان مسلمان پی بردند که زمین کروی است. منجم مسلمان، ابن حزم مینویسد: «سند این ادعا این است که خورشید همواره بر نقطهای خاص از زمین مماس و عمود میشود.» این نوشته مربوط به ۵۰۰ سال قبل از فهمی است که گالیله بدان دست یافته بود. (مسلمانان پنج قرن قبل از گالیله، کروی بودن زمین را اثبات کرده بودند) محاسبات منجمان مسلمان بسیار دقیق بود طوری که در سده نهم آنان محیط کره زمین را ۴۰،۲۵۳.۴ کیلومتر (کمتر از ۲۰۰ کیلومتر خطای محاسباتی) برآورد کرده بودند. در سال ۱۱۳۹ دانشمند مسلمان الادریسی یک کره جغرافیایی با تصویر جهان را به دربار پادشاه راجر، شاه سیسیلی برد.
19. اگرچه چینیها باروت شوره قلمی را اختراع کرده و از آن در آتشبازیها استفاده میکردند، اما این اعراب بودند که پیبردند میتوان با استفاده از نیترات پتاسیم آن را خالص نمود و در مصارف نظامی به کار گرفت. ابزارهای آتشزای مسلمانان، سربازان جنگهای صلیبی را غرق وحشت میساخت. در سده پانزدهم میلادی، آنها هم یک پرتابه جنگی که «تخم مرغ اشتعال زا و خود جنبش» نامیده میشد و هم یک مین ساختند. مورد اخیر یک بمب گلابی شکل و خود رانشی بود که نیزهای جلوی آن قرار میگرفت و به کشتیهای دشمن پرتاب و پس از محصور شدن در آن، منفجر میشد.
20. اروپای میانه در خانههای خود آشپزخانه و باغچههای گیاهان دارویی داشتند، اما این اعراب بودند که این اندیشه را بسط دادند که میتوان از باغچهها به عنوان مکانی برای زیبایی و ژرفایش روحی بهره گرفت. اولین باغچههای سلطنتی و مسرت بخش در اروپا توسط مسلمانان اسپانیا (اندلس) در سده یازدهم میلادی پا به عرصه وجود گذاشت. گلهایی که در اصل در باغچههای مسلمانان پرورش داده میشدند، عبارتند از: گل میخک و گل لاله...
منبع: سایت ایندیپندنت بریتانیا (چگونه اختراعات مسلمانان، جهان را تغییر داد)
https://www.independent.co.uk/news/science/how-islamic-inventors-changed-the-world-6106905.html
«۱۰۰۱ نوآوری؛ بازشناسی میراث مسلمانان در دنیای کنونی» نوشته پروفسور سلیم الحسنی، استاد دانشگاه منچستر. برای اطلاعات بیشتر به تارنمای زیر مراجعه کنید:
@no_atheism تهیه و ترجمه:مجموعه رد شبهات ملحدین